سید یاسر حقانی ثانی

سید یاسر حقانی ثانی- فوق لیسانس مهندسی پزشکی

ائتلاف، از جمله مفاهيم و واژه هاي سياسي است كه هر روز در خبرهاي سياسي و بين المللي رسانه ها يا در سخنان سياستمداران و فعالان سياسي تكرار مي شود. لغت نامه دهخدا در صفحه 3165 جلد سوم معناي لغوي واژه «ائتلاف- alliance» «مجتمع گرديدن، با همديگر الفت گرفتن و پيوسته شدن» ذكر كرده است.

از نظر اصطلاحي در عرصه سياست نيز ائتلاف توافقي ميان دو يا چند طرف براي حمايت از يكديگر به منظور پيشبرد اهداف مشترک است  و ائتلاف ها داراي اشكال مختلفي همچون دو جانبه و چند جانبه، سري و علني و كوتاه مدت يا درازمدت مي باشند و همچنين كاربرد ائتلاف در دو سطح سياست داخلي و بين المللي رايج است.

در سطح بين المللي منظور از ائتلاف همبستگي و همكاري چند كشور مختلف براي دستیابی به يك يا چند هدف مشترك است. ائتلاف هاي بين المللي زماني شكل مي گيرد كه چند كشور عمدتا همفكر براي تحقق اهداف مورد نظر با هم به همكاري بپردازند.

در عرصه سياست داخلي كشورها نيز ائتلاف احزاب و جناح هاي سياسي يك امر مرسوم است. اين مسئله به ويژه در نظام هاي سياسي پارلماني كه دولت از درون پارلمان بيرون مي آيد از اهميت ويژه برخوردار است.

از آنجا كه در نظام سياسي پارلماني، حزبي كه اكثريت كرسي هاي مجلس را به دست گيرد خودبخود دولت را تشكيل مي دهد، احزابي كه از آن جايگاه سياسي براي كسب اكثريت برخوردار نيستند براي بدست گرفتن قدرت اجرايي با ساير احزابي كه از نظر ايدئولوژي نزديكي بيشتري با آنها دارند ائتلاف مي كنند.

در کشور ما نیز درانتخابات های اخیر ائتلاف های متفاوتی شکل گرفته است، در انتخابات های ریاست جمهوری، مجلس و شوراهای شهر و روستا نمونه هایی وجود داشته است.

در انتخابات ریاست جمهوری که خروجی صندوق رای یک نفر می باشد ائتلاف ها، قبل و در حین تبلیغات شکل می گیرد و در نهایت همه اعضای ائتلاف تلاش خود و طرفدارانشان را به سمت نفر هدف در ائتلاف سوق می دهند.

اما در انتخابات شورای شهر که در نهایت باید یک گروه انتخاب و مدیریت برنامه ریزی شهری را بر عهده گیرد داستان کمی متفاوت است.

در این انتخابات معمولا دو نوع ائتلاف وجود دارد، یک ائتلاف که بعد از انتخابات شکل می گیرد و افراد منتخب برای پیشبرد اهداف خود یارکشی می کنند و گروهی غالب را در شورا تشکیل می دهند.

این ائتلاف نه تنها سازنده نیست بلکه مخرب بوده و سبب بروز اختلاف می شود و این چنین می شود که شورایی که باید با وحدت و پشتوانه رای مردم، پیگیر خدمت رسانی به شهروندان باشد درگیر اختلافات داخلی شده و هدف اصلی خود را فراموش می کند.

نوع دیگر ائتلاف، قبل ازانتخابات شکل می گیرد و در این شیوه افراد متخصص در حوزه های مختلف و مرتبط  در مدیریت شهری، که عقاید و سلایق نزدیک به هم دارند کنار هم  جمع شده و برای موفقیت هم تلاش می کنند تا بتوانند بدور از حاشیه و اختلاف اهداف موردنظرشان در عمران و آبادانی شهرشان به کار برند.

به امید حضور آگاهانه و انتخاب شعور مدارانه ملت فهیم ایران اسلامی و خلق حماسه سیاسی در 24 خرداد 1392/ انشالله

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا